Activitats de l’Associació any 2009

anagrama

Publicat el núm 14 de la Revista Puigfarner (tardor 2020)

Enllaç a la revista

NADAL 2009: Exposicio de fotografies antigues de Mieres

Una seixantena de fotografies antigues de Mieres foren exposades al Centre Cívic de Mieres durant els dies de festa de Nadal i Cap d’Any.

La mostra fou possible gràcies a l’aportació desinteressada de fotografies per part de veïns del poble. Des d’aquí els mostrem el nostre agraïment.

DIUMENGE 11 D’OCTUBRE DE 2009: Excursió al Faig Rodó

Una quarantena de persones participaren en la sortida matinal al Faig Rodó. Un cop deixats els vehicles al coll de la Palomera, es començà la caminada anant cap el Forat de l’Ovella, Faig Rodó (on s’esmorzà en aquest bonic paratge), per acabar de pujar, dalt de tot de la serra de Finestres, el Puigsallança. A partir d’aquí la caminada fou tota de baixada cap el santuari de Finestres i altre cop el coll de la Palomera.

Durant la sortida es van anar donant explicacions de l’entorn i sobre el paisatge.

DISSABTE 15 D’AGOST DE 2009: Pluja d’estels. Llàgrimes de Sant Llorenç

Aquesta activitat fou molt concorreguda, prop d’una setantena de persones participaren en les explicacions sobre els astres donades per la gent de l’associació “Caçadors de Cometes del Maresme”.

L’aparcament situat al final del carrer de Can Caló de Mieres fou l’escenari triat on, ja a les fosques i amb l’enllumenat públic apagat, es pogué observar la caiguda d’estels i, mitjançant el telescopi de l’associació del Maresme, diversos astres del cel.

L’entusiasme dels assistents feu perllongar l’activitat fins al voltant de les dues de la matinada.

DIUMENGE 5 DE JULIOL DE 2009: Taller de Cistelleria a Mieres

taller cistelleriaEl passat diumenge 5 de juliol es va realitzar el taller de Cistelleria, al Centre Cívic de Mieres.

L’activitat, organitzada conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, va aplegar una vintena de persones, interessades en la confecció de cistells.

Cada any la nostra associació participa amb el Parc Natural, en la organització d’un parell d’activitats a l’any.

Veure pdf activitat

taller cistelleria

EXCURSIÓ A SANTA MARIA DE FINESTRES (7 de juny de 2009)

Com cada any, el proper diumenge, dia 7 de juny, la colla de Santa Pau i l’Ajuntament de Sant Aniol de Finestres, organitzen l’aplec de Santa Maria de Finestres.

L’Associació d’Amics de la Serra de Finestres volem continuar la tradició que varem recuperar i per a aquest motiu organitzem una caminada a Santa Maria de Finestres. Ens trobarem a 2/4 de nou del matí a la plaça Major de Mieres, per sortir en cotxe en direcció a la Casica de l’Obrador, on els deixarem per iniciar a peu l’excursió.

Enguany no ens hi quedarem a dinar, com hem fet altres anys, o sigui, només hi farem acte de presencia al matí, per tornar a Mieres al voltants de les dues del migdia. Us recordem que al matí hi ha un esmorzar popular ( pagant ) i missa a les 12 hores.

CAMINS DE REMENCES (17 de maig de 009)

Veure pdf de l’excursió

APLEC DEL FREIXE (1 de maig de 2009)

El passat 1 de maig es va celebrar el tradicional aplec de Santa Maria del Freixe, després d’haver-lo suspès el diumenge anterior per culpa del mal temps.

Com que pel matí també amenaçava pluja, es va suspendre la pujada a peu des de Mieres i el dinar al voltant de l’ermita i el II Concurs de pastissos casolans.

UNA PASSEJADA PER MIERES (19 d’abril de 2009)

Aquest matí comencem a caminar pel veïnat de Brugueroles, situat a tramuntana de Mieres.

Just sortir del poble passem prop de Can Gou, pel paratge conegut com l’hort del Metge, on hi conreaven els horts diversos masovers de Can Gou. Després creuem pel mig de les edificacions de Ca l’Americana i, tot seguit creuem la riera de Brugueroles,que encara ara du aigua. Fem un petit tram de camí ramader i a Collboni (antigament l’Hostal Nou) encalcem una pista de terra. Després de Can Roure, deixem un trencant que ens duria a Mas Pinós. Al fons sobresurten les edificacions del Collell.

Poc després de creuar un petit torrent, trenquem a l’esquerra i ens enfilem fins a Can Coll de Dalt. Si seguíssim recte, al final del camí i vorejant unes feixes arribaríem a Can Pipa, on ja altre cop per pista de terra, també faríem via a Can Coll de Dalt, primer passant per Can Coll de Baix. De Can Coll de Dalt al collet de Colitzà hi ha un tir de pedra.

Creuem la carretera de Mieres a Olot i per pista de terra anem seguint unes marques grogues de la xarxa de senders d’Itinerannia, pujant suaument i per la cara bac de la muntanya. Caminem pel veïnat de Samontà de Dalt. Passats uns tres-cents metres fins on arriben els vehicles, tenim dues opcions a seguir.

Podem seguir les marques grogues continuant per la vella pista de terra, convertida en corriol per la invasió de les plantes de sotabosc, i passar per davant de les runes de la cabanya de Can Talaia. Més endavant cal deixar la pista i enfilar-se a l’esquerra per corriol i traspassar a la vessant de solei.

L’altre opció és deixar la pista de terra i les senyals grogues i trencar a l’esquerra per un corriol que flanqueja el turó d’en Roure i s’enfila pel caire, costerut sense perdre mai alçada, fins a encalçar el camí anterior i traspassar a solei.

Situats ja a la vessant sud, anirem flanquejant, baixant suament. Passem per sota del collet del Llop i del turó de la Torre o torre de Can Badia. A dalt queden les restes d’una torre de telegrafia òptica aixecada pels militars a meitats del segle XIX.

Passem a tocar la casa de Collveí i al moment ens situem al collet de Collveí.
Per aquest collet passava una de les principals vies de comunicació entre Mieres i Santa Pau.

Baixem per la pista cap a migdia. Abans d’arribar a la Casica de l’Obrador, trenquem a l’esquerra per un corriol que després de passar per davant de la casa de Caçallebres ens durà fins a Mieres.

CAMINADA PELS VOLTANTS DE LA VILA DE MIERES (22 de març de 2009)

Aquest matí caminarem pel veïnat de Brugueroles, situat a tramuntana de Mieres.

Just sortir del poble passem prop de Can Gou, després creuem pel mig de les edificacions de Ca l’Americana i, tot seguit creuem la riera de Brugueroles,que encara ara du aigua. Fem un petit tram de camí ramader i a Collboni (antigament l’Hostal Nou) encalcem una pista de terra. Després de Can Roure, deixem un trencant que ens duria a Mas Pinós. Al fons sobresurten les edificacions del Collell.

Ara ens enfilarem fins a Can Coll de Dalt i Can Coll de Baix, on gaudim d’una bonica panoràmica de Mieres. De baixada passem per Can Pipa i Can Riera fins trobar la carretera de Mieres al Torn.

Després d’un curt tram alquitranat tornem a caminar enmig de camps, de pla fins al Monell. Ara es pot dir que fem l’única pujada forta del matí, fins quasi bé guanyar el collet de Santa Maria, que separa el puig Castellar del turó del Monell. Un camí travesser ens du planerament fins a rodejar la casa de colònies el Xalió. Per uns minuts som a cal veí: trepitgem el municipi de Sant Miquel de Campmajor fins trobar la carretera de Mieres a Banyoles. La creuem i en pocs minuts davallem a Codinac, ja al veïnat del Samontà, i retrobem l’asfalt.

El més ràpid es seguir la carretera fins a Can Met, però si anem bé de temps, de Codinac podem entrar direcció el Ritort, passar a tocar un estanyol artificial, ja naturalitzat per les plantes i sortir a la carretera a l’alçada de Can Bruguer. Abans d’entrar al poble paga la pena d’anar a veure la font de Can Batlle, que espera, silenciosa i pacient, que algú la restauri.

Les taules de Can Met ens esperen i ens tempten per fer-hi el vermut del diumenge.

ELS ESTANYOLS I BULLIDORS DE LA VALL DE SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR (8 de febrer de 2009)

El passat diumenge, dia vuit de febrer, el Consorci de l’estany de Banyoles i l’associació Limnos, van organitzar i guiar aquesta passejada matinal per la bònica vall de Campmajor. Una trentena de Mierencs van participar d’aquesta activitat.

sant-miquel-campmajor1

Donades les anteriors pluges, els estanyols estaven plens a vessar i els bullidors rajaven molt bé. El sistema càrstic de la vall està lligat al de l’estany de Banyoles i, donat que es troba situat a major alçada, fa de sobreixidor. O sigui que quan hi ha una gran cabdal d’aigua subterrània en direcció a l’estany de Banyoles i tota no hi pot entrar, una bona part aflora a diversos llocs propers a l’estany, però força separats entre ells, com és el cas de la platja d’Espolla, Fontcoberta o els diversos estanyols i bullidors de la vall de Campmajor.

sant-miquel-de-campmajor2

Guiats per Josep Fort, amb les explicacions dels biòlegs Miquel Campos i Carles Feo, i acompanyats d’un sol esplèndid la passejada fou agradable i interessant.

RESTAURACIÓ DE LA FONT DE LA CADAMONT (18 de gener de 2009)

El diumenge 18 de gener amb bon temps, però molt de fred, vàrem treballar per restaurar la font de la Cadamont, prop de la Cadamont, al veïnat de Ruïtlles.

font-cadamont

Es va netejar l’interior del dipòsit de pedra de la font, força tapat pel fang, i es va arranjar els seus voltants i el camí d’accés des de la Cadamont. També es varen fer unes passeres de pedra per poder accedir bé a la font en creuar el torrent de la Fontcaula.

Ens va quedar pendent la tasca de desviar al dipòsit un reixort que surt del costat de la font i acabar de restaurar la llosa esquerdada que tapa el dipòsit.

Després de la font del Cànem, prop dels Saiols, aquesta es la segona restauració de fonts, un patrimoni actualment molt abandonat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: